Hangi Doğal Yağ Hangi Cilt Problemine İyi Gelir

Aromaterapi gittikçe popülerleşen bir alan. Temel olarak çeşitli doğal yağlar kullanılarak bazı problemlerin tedavi edilmesi veya daha iyi hale getirilmesi demek. Özellikle cilt bakımı ve cilt sorunlarını tedavi etmek için çok gelişmiş alternatif yağ tedavileri mevcut. Bugünkü yazımızda biz de hangi doğal yağın hangi cilt bakımı veya cilt sorunu için kullanılabileceğini listelemek istedik. Ama öncesinde birkaç uyarı yapmakta fayda var:

  • Doğal yağlar, profesyonel tıbbi işlemin yerine geçecek bir tedavi olarak görülmemeli sadece alternatif yöntemler olduğu bilinmeli.
  • Doğal yağları koyu cam şişelerde saklamalısınız.
  • Aksi söylenmedikçe doğal yağlar cilde sürerek uygulanır, ağız yoluyla alınmaz.
  • Doğal yağları alırken bilinen ve güvenilir markaları tercih edin.

Doğal Yağlar ve Cilde Faydaları

Limon Yağı

Limonun etkilerini aynen içeren bu doğal yağın bilinen en temel özellikleri yenileyici, temizleyici ve cilt tonunu açıcı etkileridir. Bakteriyel sebeplerle oluşan cilt sorunlarına karşın etkili bir iyileştirmeye sahiptir. Cilt sıkılaştırıcı etki gösterir, kırışıklıkların oluşmasını önler ve mevcut kırışıklıkların azalmasını sağlar.

Lavanta Yağı

Kokusu için hemen hemen hepimizin evinde yer bulan bu faydalı yağ çok yönlü kullanım alanı sebebi ile cilt bakımında da en çok kullanılan yağlardandır. Kokusu sizi rahatsız eden sarımsak, soğan gibi malzemeler içeren bakım kürleri ve maskelerin içine 2 damla lavanta yağı damlattığınızda kokusu sizi rahatsız etmeyecektir. Lavanta yağını ciltte kullanırken seyreltmenize de gerek yoktur.

Lavanta yağı her türlü cilt aşınması, cilt yarası, yanma, sivilce, böcek ısırması gibi durumlarda kullanılabilir. Bunların yanı sıra cilt iltihapları, egzama, sedef gibi cilt hastalıklarının tedavisinde de kullanılır.

Itır Yağı

Itır yağı, gevşetici, güçlendirici ve motive edici etkilere sahip bir doğal yağdır. Yeşil ve çiçeksi hoş bir kokuya sahiptir. Genellikle banyo küvetlerine eklenerek veya masaj yapılmak amacı ile kullanılır.

Itır yağı göz altı torbalarının tedavisinde, ciltteki aşırı sebum yağının dengelenmesinde, mikrop kırıcı ve enfeksiyon giderici etkileri ile sivilce tedavisinde kullanılabilir.

Okaliptüs Yağı

Okaliptüs yağı da cilde faydaları açısından en çok duyduğumuz ve kulağımıza yabancı gelmeyen yağlardan. Okaliptüs ağacının kurumuş yapraklarından çıkarılan bu yağ odunsu ve hoş bir kokuya sahiptir.

Siyah noktaların yok edilmesi, saç foliküllerinin güçlendirilmesi, kasların gevşemesi, saç sağlığının geliştirilmesi gibi kullanım alanları bulunur.

Nane Yağı

Nane yağının serinletici, yenileyici ve dolaşımı hızlandırıcı etkileri vardır. Sinir ağrıları ve kas ağrıları için oldukça etkilidir. Özellikle lavanta yağı ile karıştırılıp kullanıldığında yorgun ve ağrılı ayaklar için muhteşem bir ayak banyosu haline gelir. Doğal deodorant olarak da kullanılabilir.Kurumuş ve pare pare olmuş ciltler için yenileyici ve canlandırıcı etkisi bulunur.

Manuka Yağı

Avustralya kıtasından dünyaya yayılan Manuka yağı da son zamanlarda popülaritesi artan bir yağ. Manuka balı olarak da kullanılabiliyor. Topraksı ve güzel gelen bir kokusu var.

Ciltte oluşan kılcal damar çatlaklarını geçirmek, cildi temiz tutmak, bakteriyel cilt sorunları ile savaşmak ve yeni cilt hücrelerinin oluşumunu desteklemek için kullanılabilir.

Çay Ağacı Yağı

Çay ağacı en etkili doğal mikrop kırıcı ve bakteriyel enfeksiyonlarla savaşan yağlardandır. Bu yüzden cilt için kullanım alanı çok fazladır. Mantar ve viral cilt sorunları için etkili bir doğal tedavi yöntemi sunar. Direk olarak seyreltilmeden de kullanılabilir.

Çay ağacı yağı, sivilce tedavisinde, nasırlaşma, çıban, kesik ve yanık gibi cilt problemlerinde kullanılabilir. Böcek sokma ve ısırmalarında bölgeyi dezenfekte etmek için çay ağacı yağını kullanabilirsiniz. Uçuk tedavisinde de çay ağacı yağından faydalanabilirsiniz.

Biberiye Yağı

Biberiye yağı vücutta dolaşımı hızlandırmak ve çeşitli tınanıklıkları açmak için oldukça etkili bir yağdır ve geniş bir kullanım alanı vardır. Detoks ve antiseptik özellikleri bulunur.

Biberiye yağı daha çok saç ve saç derisi ile ilgili problemlerde kullanılır. Saç sağlığını artırmak ve saçları güçlendirmek konusunda etkilidir.

Sığla Yağı

Hoş aromalı ve terapi özelliği bulunan bir yağdır. Hoş ve baharatlı kendine has bir kokusu bulunur. Cildi sıkılaştırıcı, güçlendirici ve enfeksiyon giderici etkileri vardır.Masaj ve cilt losyonları içerisinde sıklıkla kullanılır.

Genellikle yaşlanma karşıtı cilt tedavilerinde kullanılır. Sıkılaşma, kırışıklıkları yok etme ve yara izlerini geçirme gibi kullanım alanları bulunur.

Papatya Yağı

Papatya yağı da yatıştırıcı özellikleri ile öne çıkmış bir doğal yağdır. Spazm giderici ve ağrı azaltıcı etkisi nedeni ile regl döneminde oluşan krampları önlemek için kullanılabilir. Eklem iltihaplarını ve ağrılı kasları gevşetebilir.

Papatya yağı çeşitli alerjik ciltlerde meydana gelen sorunlar için kullanılabilir. Egzama, kurdeşen, uçuk ve kuruluk gibi cilt problemlerinin tedavisinde de kullanımı vardır.

Portakal Çiçeği Yağı

Gevşetici özelliği ile bilinen portakal çiçeği yağı, motivasyonu güçlendirici etkilere de sahiptir. Portakalı andıran çiçeksi ve zarif bir kokuya sahiptir. Cilt için özellikle kurumuş ciltleri canlandırma ve çatlamış kılcal damarların oluşturduğu kötü görüntüyü tamir etme konusunda kullanılır. Hamilelik döneminde doktora danışılarak oluşabilecek cilt çatlakları için de kullanılabilir.

Gül Yağı

Gül yağı toksinlerden arındırıcı bir yağdır, tatlı ve çiçeksi bir kokuya sahiptir. Özellikle çatlamış kılcal damarların etkilerini azaltmak için kullanıldığında oldukça etkilidir. Ciltteki kuruluk ve kaşınmalara karşı kullanılabilir. Özellikle kurumaya ve kırışmaya yatkın cilde sahip kişilerin ellerinin altında devamlı bulunması gereken bir yağ.

Saman Çiçeği Yağı

Saman çiçeği yağının en yaygın kullanım alanı sivilce tedavisidir. Mikrop ve bakterilerle savaşan, enfeksiyon giderici ve iltihap önleyici yapısı ile sivilcelere karşı oldukça uygun bir doğal çözümdür. Ayrıca yara izlerini ve sivilce izlerini de iyileştirdiği bilinir. Yeni cilt hücrelerinin oluşmasını destekleyerek yaşlanma karşıtı etki de gösterir.

share this recipe:
Facebook
Twitter
Pinterest

Still hungry? Here’s more